13 Mart 2015 Cuma

Misvak Ağacı


Misvak Ağacı


Doğu Afrika’dan, Hindistan’a kadar uzanan bölgelerde yetişen bir ağaç olup, iktisatlı, pratik olmakla birlikte; formalitesi az, kokusu güzel, meyvesi yenebilen bir ağaçtır. 
Özsuyu doğal flörür içerir.

Misvak ağacının meyvesine “Kebas” denilmektedir. Üzüm salkımları gibi salkımları vardır. Meyvesi nohuttan biraz küçüktür, içerisinde yuvarlak, sert ve küçük bir çekirdeği vardır.

Meyvesi başlangıçta yeşil olarak belirmeye başlar, sonra kırmızılaşır ve tatlanır, fakat biraz acımtırak olur, sonra siyahlaşır ve lezzeti artar, bu esnada toplanır ve üzüm gibi satılır.

İçeriğinde özellikle tıbbi etkileri itibariyle, aşındırıcılar yani plak ve bakteri sökmeye yarayan maddeler , antiseptikler yani mikrop kırıcı bileşikler ve özellikle diş eti sağlığı açısından değerli enzim inhibitörleri ve florür bulunmaktadır.


Misvağın Faydaları Nelerdir


Misvakda bulunan kloritler, tartarların oluşumunu ve dişlerde meydana gelmiş lekeleri ortadan kaldırır. Misvak, en iyi ve etkili diş temizleme aracıdır.

Mikropları ve bakterileri öldürür. Dişleri temizler ve dişetlerini kuvvetlendirir. Diş çürümelerini engeller ve dişleri beyazlatır. Ağız kokusunu giderir.

Misvak ağız içindeki asit salgısını düzenler, hipoglisemik etkisi (şeker düşürücü) ve pankreası aktifleştirici, içinde bulunan kalsiyum ve fosforla beynin çalışma mekanizmasını ve zihinsel keskinliği arttırıcı etkileri vardır.

Misvak Nasıl Kullanılmalıdır


Misvağın dalından 15 cm kadar bir parça kesildikten sonra ucu 1-2 cm kadar yontulup kabukları soyulur. Bir süre tuzlu su içinde bekletilince soyulan kısmın içindeki lifler açılır ve diş fırçası görünümünü alır.

İlk kullanımlarda, zayıf dişetlerinde hafif kanama olabilir. Misvak kullanmaya devam ettikçe diş etleri güçlenecek ve bu kanama kısa sürede geçecektir. Misvağın diş ve diş eti sağlığına faydaları nedeniyle son yıllarda misvak özlü diş macunu ve benzeri ürünler de üretilmektedir.

Misvak Çayı Nasıl Yapılır


Misvak suda bekletilerek yumuşatılan meyvesi, kökü ve yaprağı kaynatılarak suyu içilir. Meyveleri kurutularak bala karıştırılıp yenir.

Misvak Macunu Yapmak


Toz haline getirilmiş köklerinden macun yapılır. Kökleri kaynatılıp içilirse bel soğukluğunu önler. Dalak bölgesi ağrıları için çorba kıvamında içmek gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder